„Tanítsunk Magyarországért!” – mentorálási lehetőség egyetemistáknak

Élményszerzés, pályaorientáció, kölcsönös tanulás és összetartó közösség: ez mind a „Tanítsunk Magyarországért” program, amihez tartozni és amit támogatni is nagyszerű dolog. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös kezdeményezésű, kortárs mentorálási tevékenységen alapuló, „Tanítsunk Magyarországért” programhoz Egyetemünk is csatlakozott.

A kezdeményezés alapja: jó érzés továbbadni mindazt, amit tudunk és látni, hogy ennek mások is hasznát veszik. A program célja, hogy a kistelepülésen élő gyerekek számára – mentoraik segítségével – megmutassa, hogy tanulással, képességeik fejlesztésével sokra vihetik.

A kezdeményezéshez csatlakozó egyetemisták egy féléves egyetemi kurzus elvégzését követően, hetedik osztályos diákokat mentorálhatnak a résztvevő általános iskolák valamelyikében. Egy hallgató heti 4-6 órában, maximum 3-5 kisdiákot vehet a szárnyai alá.

A mentorálás célja, hogy a diákok sikerrel fejezzék be általános iskolai tanulmányaikat, valamint képességeiknek és készségeiknek megfelelő középfokú oktatási intézményben tanuljanak tovább.

Mentorálás megkezdésének feltétele: felkészítő kurzus elvégzése (TM1-es kurzus – szabadon választható tárgy, a kreditértéke: 2). TM1-es kurzus kezdete: 2021/2022. tanév őszi félévtől, 2021 szeptemberétől.

Jogosultak köre: minden olyan 30. életévét be nem töltő hallgató, aki elvégezte a TM1-es kurzust, függetlenül a képzési rendjétől.

Mentorálás időtartama: minimum 1 félév a 2021/2022. tavaszi félévétől, 2022. februártól.

Térítési díjak hallgatók számára: a mentorálás félévében havi 30.000 Ft ösztöndíjat; továbbá a közös programokon, a mentorált diákok felmerülő költségeinek fedezésére havi 10.000 Ft költőpénzt (pl. belépőjegyekre); valamint a célállomásig szóló ingyenes utazási lehetőséget kapnak a TM Kártya felmutatásával a MÁV vonatain és a Volán buszjáratain.

A programról bővebb információ a https://tmo.gov.hu/ oldalon érhető el.